114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Fókuszban: inklúzió, esélyegyenlőség, világjárvány a sportban - I. SIGA Youth Forum

Első alkalommal rendezte meg a SIGA (Sport Integrity Global Alliance) a SIGA Youth Forum nevű, főként 30 év alatti sportvezetőknek szóló online fórumát, mely két napos esemény keretében 12 kerekasztal-beszélgetést szervezett 50 különböző országból 75 meghívott vendéggel és több, mint 500 regisztrált résztvevővel világszerte.

A Forum első napjának első kerekasztal-beszélgetése a Sport Integrity: Vision 2030 címet kapta a következő résztvevőkkel:

 • Tijana Zivkovic, sportjogász
 • Rachel Rondeau, szenior elemző, globális fogyasztói marketing és szponzorálás - MasterCard
 • Tomás Macedo de Medeiros, SIGA Youth Council tagja
 • Ancic-Valkai Ágnes, MEFS nemzetközi kapcsolatok igazgatója
 • Ben Jacobs – moderátor, sportriporter

 

Ezen a globális online világkonferencián - melynek fő kérdése: Hogyan őrizhetjük meg a sport integritását? - Ancic-Valkai Ágnes a MEFS nemzetközi kapcsolatok igazgatójaként, valamint az Esélyegyenlőségi és Fenntarthatósági Bizottság társelnökeként képviselte a magyar egyetemi sportot. Ismertette a világjárvány okozta kihívásokat az egyetemi hallgatók mozgásban tartásáról, a járvány első hulláma alatt végzett tevékenységekről, melyeket a hallgatók érdekében tettünk. Ismertette a MEFS női esélyegyenlőségi és inklúziós törekvéseit, mely szerint a szervezet segíteni szeretné a női sport megerősödését, a női sportolók számának növekedését az egyetemeken különböző mozgalmak életre hívásával és az ehhez hasonló törekvések díjazásával. Az inklúziós törekvéseket tekintve fontosnak tartja, hogy az ép és mozgásukban korlátozott hallgatók is megtalálják a megfelelő lehetőséget a sportoláshoz és szerencsésnek tartaná minél több inkluzív sport bevezetését az egyetemek sportkínálatába. Világbajnok, olimpikon sportolóként szerzett tapasztalatait is megosztotta a hallgatósággal, ő miben látja az élsportolók komoly kihívásait a karrierváltással, a civil életre való felkészüléssel kapcsolatban, kiemelten a női sportolók nehézségeire. Ismertette arra vonatkozó elképzeléseit, hogy a sportági szakszövetségek, valamint sportegyesületek hogyan segíthetnék hatékonyan már sportpályafutásuk alatt a sportolók karrier utáni integrációját a munka világába, anélkül, hogy a 10-15 év hátrány, melyet élsportolóként töltöttek, jelentősen rányomná bélyegét további civil életükre. Fontosnak tartja mentorprogramok létrehívását, mely által az élsportolók tapasztalatot szerezhetnek, beleláthatnak a sportszervezetek működésébe, munkaórákat szerezhetnek a sport mellett, hogy karrierjük végeztével készen álljanak a civil életben való helytállásra.

Reményét fejezte ki, hogy az olimpiai eszme hosszú évek távlatában is megmarad eredeti értékében, olyan minőségében, melyről egy sportoló gyermekként álmodik, amikor eldönti, hogy olimpiai bajnok lesz. Fontos lenne véleménye szerint, hogy a sport eredeti küldetéséhez hűen, vagyis mint fizikai és szellemi küzdelem, tiszta eszközökkel, politikától és anyagi befolyásoltságtól mentesen működhessen, még ha ez a mai világban nagyon nehezen megoldható is.

A beszélgetésen ugyancsak szó esett a sportjogban fellelhető integritási törekvésekről, a mindennapos küzdelemről a sportszervezetek átláthatósága, pontos szabályrendszer szerinti működésének érdekében. Tijana Zivkovic szerbiai sportjogász szerint a világjárvány különleges kihívása volt a technológia elmaradottsága, a modern eszközök rendelkezésre állásának hiánya a bíróságokon hazájában. 

 

Rachel Rondeau, a MasterCard szponzorációért felelős munkatársa kiemelten fontosnak tartja a női sport támogatását és mentorálását ezekben a nehéz, világjárvány sújtotta időkben, amikor a járvány negatív hatással van az egész világ sportéletére, de leginkább a női sportokra. Kiemelt jelentőséggel bír szerinte az állandó kommunikáció, valamint az ehhez hasonló fórumokon történő véleménycsere, hogy kiderüljön, egy irányba tartunk törekvéseinkkel világszerte, amikor a sport integritásáról beszélünk.

Tomás Macedo de Medeiros, a SIGA Youth Council tagja kiemelte annak jelentőségét, hogy a fiatal, ambíciózus sportvezetők is meghallgattassanak, és kifejezte a Tanács azirányú törekvéseit, miszerint egy globális mozgalmat hozzanak létre a sport integritásának megőrzése érdekében, a közösségi média és minden más digitális eszközök segítségével.

 

A résztvevők egyetértettek abban, hogy szükség van a SIGA-hoz hasonló független sportszervezetekre, melyek objektíven, a sportban közvetlenül érintett szervezetektől független módon segíthetnek visszafordítani a sport integritását veszélyeztető negatív folyamatokat.

A két napos fórum alkalmával az alábbi témákban zajlottak még érdekesebbnél érdekesebb beszélgetések, melyek visszanézhetők ITT:

 • Globális mozgalmak létrehozása a hatékony kulturális változáshoz
 • A technológia, a közösségi média és a digitalizáció ereje
 • A sport értékeiért: faj, nem, sokszínűség és befogadás!
 • Emberi jogok: A sportszervezetekre gyakorolt nyomás önmaguk megreformálása érdekében
 • Társadalmi felelősség és a sportolók ereje a társadalmi változások befolyásolásában
 • Miért kell a globális üzletágnak többet tennie a sport integritása érdekében?
 • Ifjúságfejlesztés és gyermekvédelem a sportban – beszéljünk róla!
 • Induló vállalkozások és vállalkozók: A sportintegritás alakítása most
 • Karrier a sportintegritásban: Nyissunk ajtót a következő generáció számára
 • e-Sport: A leggyorsabban növekvő sport integritásának kihívásai
 • Tiszta sport: lehetetlen küldetés?
Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink