114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Vízitúra télen? Simán!

Lapátolni a zimankóban? Bizony lehetséges, ám sokkal nagyobb odafigyelést, és jóval több felkészülést igényel. Mutatjuk mire figyelj!

Olvasási idő: 2 perc

Egy korábbi cikkünkben már összefoglaltuk a nyári vízitúrázás alapjait, ám most itt a lehetőség, hogy a téli lehetőségeket is számba vegyük. Kétségtelenül nem terjedt el nálunk, hogy a nagy cidriben az emberek tömegével szálljanak vízre, sokan pedig arról sem tudnak, hogy nem muszáj a hűvös idő miatt lemondani a kültéri evezés és a természet szépségeinek élményéről. 

Télen persze jócskán beszűkülnek a lehetőségek, tavaink hamar befagynak a tartós hidegben és folyóink nagy része is jégpáncélt növeszt. Így aztán csak a melegvizű folyóvizek maradnak, mint például a Hévíz-patak, amely sosem fagy be, folyamatosan tartja a 20-25 Celsius-fok közötti hőmérsékletét, így egész télen lehet rajta túrázni. A túraeszközét mindenki maga választhatja meg, akár kajak, akár SUP, akár más eszköz is szóba jöhet, ám mielőtt elindulnál a túrázási szándékodat jelezni kell a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága felé, hiszen a túra védett területen halad, így limitálva van a túrázók száma. Persze nem kell vesződnöd, ha csoportos túrára jelentkezel, ilyet több vízitúrára specializált hazai vállalkozás is szervez. A Hévíz-csatornán csak télen lehet túrázni, 2021. március 15-ig lehet jelentkezni, ám leghamarabb január 12-én lehet túrázni, amennyiben a járványhelyzet javul, és nem lesz szükség a jelenlegi intézkedések fenntartására.

Ha azonban más helyszínt választasz - és miért ne választanál, hiszen a természet télen is gyönyörű, és egészen más arcát mutatja, mint a nyári napsütésben - nagyon figyelj oda, hogyan öltözöl és mi mindent viszel magaddal: a nyáron meglévő veszélyforrások ugyanis a hideg idő miatt megsokszorozódnak.

1. Tervezz! Még a gyalogtúrákról is alapvető előre informálódni, ez többszörösen érvényes a vízitúrákra is. Útvonal tervezés - terület feltérképezés - illetékes vízirendészeti információk áttanulmányozása. (Egyénileg csak akkor indulj el, ha meggyőződtél a vízfelület biztonságos bejárási lehetőségeiről és kellő tapasztalattal bírsz a terület jellemzőit és persze az evezést illetően.)

2. Az öltözködésnél a legfontosabb, hogy rétegesen öltözködjünk, legfelül mindig vízálló ruházatot viseljünk. Amennyiben a pénztárcánk engedi, neoprén ruhát érdemes beszereznünk, ami vízálló és jó hőszigetelő. (A téli időszakban nem csupán attól kell tartanunk, hogy beesünk a vízbe, vagy a kezdő evezősök ránk lapátolják, de egyéb csapadékkal is számolnunk kell. Emiatt a sínadrág is jó szolgálatot tehet egy túra során.) A ruházat elmaradhatatlan része pedig a mentőmellény, az sosem hiányozhat.

3. Forró ital (leginkább tea, semmi alkoholos!) mindig legyen nálunk termoszban! A hidegben hamarabb megéhezünk és szükség is van a kalóriákra, ezért tápláló szendvics, banán is kerüljön a táskába!

4. Az esetleges veszélyekre is készüljünk fel: feltöltött akksi a telefonhoz, a mentők, tűzoltók és a vízirendészet telefonszáma is legyen "kéznél"! Ne felejtsük el vízálló tokba/zsákba tenni a holminkat! A vízhatlan cipő is fontos, hiszen bármikor belapátolhatsz egy kis vizet a kajakba. Az ülésre, ha egy polifoamot teszel, az is hőszigetel. Ne feldkezz meg a személyes iratokról sem, és minden túra előtt hagyd meg a pontos kiinduló és végpontot, valamint a tervezett útvonalat a legközelebbi hozzátartozódnak, akit egyúttal a célbaéréskor is értesítesz! További fontos tippeket itt olvashatsz!

Ha úgy döntesz, hogy télen is irány a víz, akkor lehetőleg szervezett, tapasztalt vezetővel indulj neki a vizes kalandnak! Az élmény egyértelműen 5 csillagos lesz!

Szöveg: Janzsó Miklós, Flatsker Anett

Fotó: pixabay

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink