114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Ezeket a hibákat ne kövesd el edzés közben!

Érdemes megfogadni a jótanácsokat és körültekintően edzeni, hogy a mozgás elérje a valódi célját és ne sérülés legyen a vége!

Olvasási idő: 2,5 perc

Biztosan láttatok már edzőtermi bakikról szóló videókat, melyeknek jó része el sem készülhetett volna, hogyha mindenre odafigyelve, mindig a megfelelő eszközt használva, a saját határaikat belátva edzettek volna a főszereplők. A bemelegítés hiánya, a helytelenül elvégzett gyakorlatok is legalább akkora kárt tudnak okozni, mint a videókban bemutatott - nevetségesnek tűnő - bakik.

Nézzük is, hogy mik a legnagyobb hibák!

  • A bemelegítés/nyújtás hiánya: nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a bemelegítés edzés előtt. Fontos, hogy üzemi hőmérsékletre hozzuk az izmainkat és induljon be a vérkeringés, hogy ezzel is csökkentsük a sérülés veszélyét.
  • Ha nincs terved: gyakori hiba, hogy csak úgy esetlegesen kezdünk el edzeni, nem törődve azzal, hogy milyen állapotban van a testünk, és azzal sem, hogy mit akarunk elérni. És aztán, ha az egyik edzésről azt érezzük, hogy nem megfelelő, rögtön belekezdünk egy másikba. Ehelyett inkább tervezzünk - akár kérjünk segítséget is ehhez - és akkor biztosak lehetünk benne, hogy a kívánt hatást érjük el.
  • Túlléped a határaidat: ne a hatalmas súlyokkal kezdjünk! Még ha fel is tudjuk emelni, csak több kárt okoz esetleges szakadások formájában. Kisebb súlyokkal, nagyobb ismétlésszámmal többre mész!
  • Ne ess abba a hibába, hogy elkényelmesedsz! Ha úgy érzed, hogy jól mennek már a gyakorlatok, akkor emeld lassan a tétet: kicsivel nagyobb súly, nagyobb ismétlésszám, tartsd ki tovább a pozíciót stb.
  • Ne mindig ugyanazokat az izmokat dolgoztasd! 48 óra kell, hogy helyreálljon az izomzat az edzés után. Vagy várj két napot az újabb edzéssel, vagy úgy tervezz, hogy minden nap más izomcsoportot dolgoztatsz meg.
  • Ha rossz tartással végzed a feladatokat, az szintén sérülésveszélyes. Ezért is (sok egyéb mellett), hasznos egy személyi edző, aki odafigyel rád, hogy helyesen végezd a gyakorlatokat.
  • Nem figyelsz oda a folyadékbevitelre: ha gyakran mész edzeni, akkor méginkább oda kell figyelned a folyadékbevitelre. Itt elolvashatod, hogy mennyi folyadékot kell fogyasztanod edzés előtt, alatt és után.
  • Nem figyelsz az étkezésre: a sok vesztett kalóriát jó egy kis hamburgerrel vagy cukorral teli smoothie-val pótolni? Ennél rosszabbat nem is tehetnél a szervezeteddel! A személyi edző, vagy egy dietetikus segít abban, hogy mit egyél edzés előtt (fel kell tankolni!) és edzés után, hogy minél magasabb legyen az edzésed hatásfoka.
  • Ha nem alszol eleget: ahhoz, hogy a legjobb formádat elérd, 6-8 óra minőségi alvás szükséges, hiszen az izmok és hormonok ilyenkor dolgoznak, hogy a következő edzésre ismét fitt legyél.
  • És még néhány apróság: ha nem muszáj, ne vidd magaddal a telefonod az edzésre, hiszen egy óvatlan pillanatban ránézel és máris sérülés a vége! Az is probléma lehet, ha nem megfelelő a ruházatod, és a cipőd.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a teljes testet megmozgató edzések bemelegítéssel, kardióval, nyújtással kerek egészek - így érjük el végül célunkat, legyen az fogyás, fittség vagy izmosodás.

Ha van még kérdésed, böngéssz tovább a témában:

https://www.forbes.com/sites/nomanazish/2019/08/31/12-common-workout-mistakes-youre-probably-making-and-how-to-fix-them/#3334630364a6

https://www.verywellfit.com/biggest-workout-mistakes-men-3495584

https://www.bodybuilding.com/fun/top-10-workout-mistakes.htm

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/stop-making-these-common-workout-mistakes

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: freepik

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink