114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Fontos témákkal, színes résztvevői gárdával indított a 3 napos digitális FISU World Forum

A Testnevelési Egyetem ad otthont az első digitális FISU World Forum-nak, melynek első napján a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség múltja, jelene és jövője került fókuszba a műhely-megbeszélések során.

Olvasási idő: 3 perc

Ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a 2020. évi FISU World Forum 2020.08.12-én, melyet először tartanak az online térben, ami - a szervezők szerint hozzájárulhat a vitafórum sikerességéhez -. Jól mutatja ezt a jelentkezők száma is: 100 országból több, mint 1200 fő jelezte részvételi szándékát, akiknek több, mint a fele egyetemi hallgató!

A megnyitón először dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntötte a résztvevőket, aki szerint a sportesemények sorozatos elmaradása negatívan hatott a sportéletre, éppen ezért is örvendetes, hogy a fórum során meg lehet vitatni, az egyetemi sportéletet befolyásoló kihíváskat. Dr. Verena Burk, a FISU Oktatási Bizottságának elnöke a következő napok legfontosabb témáit ismertette, hozzáfűzve, hogy ezek nem csak az egyetemi sport, de az egész társadalmat érintő problémák, úgy, mint a digitális térben való létezés, az egészségmegőrzés, a fogyatékkal élők és épek együttélése (és együtt sportolása). A FISU Oktatási Bizottságával közösen dr. Földesiné Szabó Gyöngyi prof. emerita, dr. Sterbenz Tamás TE rektor helyettes és dr. Székely Mózes állították össze a témák terveit, és határozták meg a fórum névadó témáját: a FISU Öröksége és Jövője.

Dr. Burk szerint fontos megismerni a FISU hetvenéves múltját, hogy abból a legjobb gyakorlatokat a jelenbe is átültethessék és azzal példát mutassanak a jövő nemzedékei számára. Videón üzent a résztvevőknek Thomas Bach NOB-elnök, aki elmondta, hogy hiába élünk most nagy bizonytalanságban és várnak ránk komoly kihívások, épp ezért a legjobb időben van a fórum, mert most lehet megtalálni a válaszokat ezekre a kihívásokra. Oleg Matytsin FISU-elnök is videón üzent: "a változás az egyetlen állandóság az életünkben, a FISU is folyton változik, de követni kell a felmerülő nehézségeket, hiszen ezek eredményezik a szükséges innovációt, ami előre visz". A Healthy Campus Programtól pedig azt várja, hogy legyen a FISU zászlóshajója, ami egyre jobban összeköti majd az egyetemeket. A házigazda Testnevelési Egyetem rektora, prof. dr. Mocsai Lajos szavaival zárult az ünnepélyes megnyitó, aki elmondta, hogy a sport, a sporttudományok mindegyike otthonra talált a TE-n, és hiszi, hogy ezek a kutatások segíthetik az országot, hogy megőrizze a sportban betöltött vezető szerepét.

Az első kerekasztal beszélgetésen a FISU első 70 éve volt a téma, a szervezet múltjának máig ható momentumai, melyet a résztvevők személyes emlékei segítettek megvilágítani. Dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a két szervezet közti folyamatos együttműködésről beszélt, a MOB korábbi elnöke Schmitt Pál azt emelte ki, hogy az egyetemi sportnak köszönheti, hogy egyszerre lehetett jó tanuló, jó sportoló, ez adta meg neki a duális karrier lehetőségét, sőt ez indította el sportolói pályafutását is. A beszélgetés másik két résztvevője, dr. Verena Burk és Eric Saintrond pedig azt hangsúlyozta, hogy mennyit változott az elmúlt 20-30 évben a FISU. Globálissá nőtt, habár ez is a feladata, hogy a sport és egészségmegőrzés mentén egyesítse a világ egyetemeit. A további fejlődés motorjai a hallgatók - mondták. Ők hozzák a folyamatos innovációt. 

A nap második kerekasztal beszélgetése a FISU globális stratégiájáról a technikai problémák miatt rövidre sikerült. Ebben Knoch Viktor elmondta, hogy a sportolók között nem igazán volt ismert ez a stratégia, mert mindenki a saját sportolói életével van elfoglalva, így ezek az informácók nem jutnak el hozzájuk. Így tehát fontos cél szerinte, hogy a sportolókkal meg kell ismertetni a FISU globális stratégiáját, hogy aztán ők is tevékeny részesei lehessenek az egyetemi sport alakításának. D’Ess Szabina pedig, mint a FISU Student Leader Academy tagja elmondta, hogy ott is szóba került természetesen a globális stratégia, ám ők elsősorban a rájuk vonatkozó részekben, mint az önkéntesség és a sportesemények szervezése - mélyedtek el. Leonz Eder FISU-alelnök pedig az egyetemek, egyetemi sportszövetségek valamint a kontinentális egyetemi sportszövetségek közötti szorosabb együttműködést (ezt az ugandai Penninah Kabenge is megerősítette) emelte ki, mint a jövő fontos kihívását, amiben nagy szerepe lehet a FISU Healthy Campus projektjének.

Ezt követően workshopokkal zárult a nap érdemi része: öt különböző témában (FISU új brandje; Healthy Campus; IDUS ünneplése; Egyetemi rangsorok és a sport; Digitalizáció) zajlottak beszélgetések, utóbbi két témában magyar résztvevőkkel. Az egyetemi rangsorolás elméleti alapjairól Soós Sándor és dr. Fábri György folyatott diskurzust, a digitalizáció témájában az e-sportok sikerességéről beszélgetett Sánta János, Macsuga Péter,  Kiss Gergely valamint Anthony Davis.

A program csütörtökön (08.13.) 13 órától az újabb műhely-megbeszélésekkel folytatódik.

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: Vidor Gergely, MEFS

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink