114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Túrázz élményért! - Szentjánosbogár megfigyelő kirándulások júniusban

A mécsbogarak minden év júniusában villantják meg különleges násztánc tudásukat, s kínálnak emlékezetes estét a természet egyedi szépségei iránt rajongóknak. Az egyedi látványossághoz bizony ki kell mozdulni a fotelból! Országszerte különleges szervezett túrákhoz csatlakozhatunk.

Olvasási idő: 2 perc

Miért és hogyan világít a szentjánosbogár?

A levegőben táncoló és világító szentjánosbogarak csak hímek lehetnek, a nőstények nem tudnak repülni, így ők az aljnövényzetben ülve, fényjeleikkel csalogatják a hímeket. Világítani azonban a hímek és nőstények egyaránt tudnak, mellyel egymásra találásukat segítik.

A fényt világítósejtek segítségével állítják elő, a sejtekben egy luciferin nevű anyag képződik, amely oxigéndús környezetben fényrészecskéket bocsájt ki. A bogarak képesek szabályozni, hogy mikor jusson oxigén a potrohukba, ahol a fény születik, így egy kis biológiai óra segítségével csak cca. 21 és 22 óra között világítanak, majd lekapcsolják apró lámpásaikat.

A szentjánosbogár életének különlegessége, hogy tojásaik és lárváik is halványan világítanak, mely’ az életképességüket jelzi. A lárvák két évig növekednek, majd a felnőtt példányoknak mindössze 2 hét „tündöklés” jut, utána elpusztulnak.

A környezeti szennyezések és az emberi beavatkozások jelentős mértékben visszaszorították a szentjánosbogarak élőhelyeit, igazi kuriózumnak számít a fénylő jelenséget személyesen is megtapasztalni. Hazánkban egyre több helyen, szakvezetéses séta keretében lehetünk részesei az élménynek.

Hol és mikor lehet programozni?

Idén kevesebb helyen, de annál nagyobb lelkesedéssel lehetünk a mécsbogár programok részesei:

Agostyán-Ökofalu, Cserépfalu - Hór völgy, Eplény, Felsőtárkány, Soroksári Botanikus Kert (Bp.), Sas-hegy (Bp.), Tata - Tóvároskert, Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, Zirci Arborétum és Szokolya-Királyrét helyszíneken leshetünk fénybogarakat.

Részletek itt, itt és itt.

Forrás: bogarmester.hu, bejarhatomagyarorszag.eu

Fotó: bejarhatomagyarorszag.eu - Ilycsin Lászó, PxHere

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink