114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Együttműködési megállapodást írt alá a Honvédelmi Sportszövetség és a MEFS

Együttműködési megállapodást kötött a Honvédelmi Sportszövetség és a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség, mely célja, hogy 2024-ig legalább a felsőoktatási hallgatók 25%-a megismerkedjen a honvédelmi sportokkal.

A Honvédelmi Sportszövetség (HS) elnöke dr. Simicskó István és a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkára, dr. Székely Mózes, január 15-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) prof. dr. Józsa János a BME rektora, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke jelenlétében együttműködési megállapodást írt alá, mely értelmében a két szervezet közösen támogat minden olyan kezdeményezést, a felsőoktatási szabadidősport honvédelmi neveléssel összefüggő területeivel kapcsolatban, amely elősegíti az egyetemi/főiskolai sport fejlődését, az egészségfejlesztést és a hallgatói fizikai aktivitás növelését.

 „A Honvédelmi Sportszövetség köztestületként végzi a munkáját, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel megtaláltuk a közös célt, amellyel segíthetjük a magyar fiatalok honvédelemhez, a hazához való erősebb kötődését, az egészséges nemzettudat kialakulását. A fiatalok jelentik a jövőt, az egyetemisták, főiskolások a közeljövőt. Rájuk kell majd bízni az ország irányítását, ha vezetőkké lesznek, a tárgyi tudásukon túl az általuk képviselt szellemiség is fontos” - mondta dr. Simicskó István és hangsúlyozta azt is, hogy ez az együttműködés jövőnk biztonságát szellemi és fizikai értelemben is szolgálja.

Kiemelte, a megállapodás jelentős célokat fogalmaz meg, amelyek közül talán a legmarkánsabb, hogy 2024-ig a felsőoktatási hallgatók legalább 25 százaléka megismerkedjen a honvédelmi sportokkal, sőt lehetőséget biztosítson azok folyamatos gyakorlására.

Prof. dr. Józsa János rektor a rendezvényen elmondta: nagy örömmel szerzett hírt a kezdeményezésről, ami jól képviseli az egyetemek által vallott „ép testben, ép lélek” szemléletet.

Dr. Székely Mózes kiemelte, hogy a HS és a MEFS kapcsolata eddig is szoros volt, több esetben sikerült közösen megmozgatni a fiatalokat. A tudás, a tanulás és a sport sokféleképpen kapcsolódik. A Honvédelmi Sportszövetséggel kötött megállapodás által a honvédelemhez közvetve vagy közvetlenül kapcsolható sportok közelebb kerülhetnek a fiatalokhoz. Ennek pedig kiváló helyszínei lehetnek az oktatási intézmények közelében felépülő Honvédelmi Sportközpontok, valamint szövetségük egyik zászlóshajója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

„Fontos cél, hogy a fiatalok szabadon dönthessenek arról, milyen sportot űznek, és elérjük, hogy belülről jövő igényként jelentkezzen bennünk a fizikai aktivitás. Ehhez kell a feltételrendszert megteremteni, amiben a Honvédelmi Sportszövetség támogatását bírjuk” – tette hozzá Dr. Székely Mózes.

A MEFS felsőoktatási sport fejlesztése iránti elkötelezettsége és feladatai, valamint a HS felsőoktatásban végzett honvédelmi nevelési tevékenysége, különösen annak szabadidősporttal összefüggő feladatai szoros együttműködést és közös célok és tevékenységek végrehajtását alapozzák meg az együttműködési megállapodás aláírásával. Mindkét szervezet fő célja azonos: az „élethosszig tartó fizikai aktivitás” elérése. A megállapodás fő célja, hogy 2024-ig legalább a felsőoktatási hallgatók 25%-a megismerkedjen a honvédelmi sportokkal és kipróbálhassa azokat, legyen lehetősége azok folyamatos gyakorlására is. Ennek érdekében HS törekszik a sportinfrastruktúra fejlesztések megtervezésekor azoknak az egyetemi központokban való megvalósítására, a honvédelmi neveléshez kapcsolódó sportlétesítmény-fejlesztések (kiemelten a lőterek, vívó- és lovaglóközpontok) egyetemi városokban történő megvalósításakor figyelembe veszi a felsőoktatási hallgatók hozzáférésének növelését, új építés esetén a könnyű elérhetőségét, használati lehetőségét is. A MEFS kezdeményezi, hogy az UNESCO által szeptember 20-ára kijelölt Egyetemi Sport Nemzetközi Napja (IDUS – International Day of University Sport) keretében kiemelten kezeljék a honvédelmi sportok bemutatását a hazai felsőoktatási intézményekben szervezendő intézményi sportnapokon és a Honvédelmi Sportszövetség bemutatkozását is.

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink