114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

31 érmet szereztek az idei atlétikai világbajnokságon korábbi Universiade résztvevők

A Pekingben rendezett 2015-ös atlétikai világbajnokságon 127 egykori Universiade résztvevő került be a döntőkbe és összességében 31 érmet szereztek az élversenyzői karrierjük mellett egyetemeken, főiskolákon tanuló sportolók. Az Universiade résztvevők által szerzett 10 aranyérem hat férfi és négy női sportoló között oszlik meg. Az egykori Universiade indulók emellett szereztek még 8 ezüst és 13 bronzérmet is. Mint köztudott a statisztikák szerint az Universiadén érmet szerző sportolók 50%-a utóbb az olimpiákon is érmes helyezést ér el, az élversenyzők között világszerte egyre többen fordítanak tehát időt és energiát a kettős karrier alapjául szolgáló felsőoktatási tanulmányok elvégzésére is.

 

Az IAAF idei világbajnokságán az egykori Universiade versenyzők között számos aranyérmes található. Első helyezett lett az idei atlétikai vb-n: 

·         a szlovák Matej Tóth 50 km gyaloglásban, aki 2005-ben az Universiadén 8., 2003-ban pedig 10. lett 20 km-en,

·         a kanadai Shawnacy Barber rúdugrásban, aki 2013-ban az Universiadén 11. lett,

·         a Dél-afrikai Köztársaságból érkező Wayde Van Niekerk 400 méteren, aki 2013-ban az Universiadén 3. lett a 4x400 méteres váltó tagjaként,

·         a jamaikai Rasheed Dwyer a 4x100 méteres váltó tagjaként, aki az Universiadén 2011-ben 200 méteren arany, 2013-ban pedig ezüstérmet szerzett,

·         az orosz Sergey Shubenkov 110 méter gáton, aki 2013-ban az Universiadén 110 méter gátfutásban szerzett bronzérmet,

·         a lengyel kalapácsvető Pawel Fajdek, aki az Universiadén 2011-ben, 2013-ban és idén is aranyérmes lett,

·         a jamaikai gátfutó Danielle Williams 100 méteren, aki az idei Universiadén aranyérmet, 2013-ban bronzérmet szerzett 100 méter gáton,

·         az orosz magasugró Maria Kuchina, aki 2013-ban ezüstérmet szerzett az Universiadén,

·         a német gerelyhajító Kathrina Molitor, aki 2009-ben 4., 2007-ben pedig 6. lett az Universiadén,

·         valamint az angol Jessica Ennis hétpróbában, aki 2005-ben szerzett bronzérmet az Universiadén.

A felsorolásból érdemes kiemelni a kalapácsvető Pawel Fajdeket, aki három egymást követő Universiadén (Shenzenben, Kazanyban és Gwangjuban) megszerzett aranyérme után lett idén a világbajnokságon is első. Érdemes emellett megjegyezni azt is, hogy társaságában a dobogón is egykori Universiade résztvevő atléták álltak az ezüstérmes tadzsik Dilson Nazarov személyében, aki 2001-ben Pekingben az Universiadén 12. lett és a bronzérmet megszerző Wocjiech Nowicki személyében, aki Pawel honfitársaként 2013-ban, Kazanyban a pontszerző 5. helyet szerezte meg.  

A női gerelyhajítás dobogóján az aranyérmes német Kathrina Molitor mellett az a dél-afrikai Sunette Viljoen állt, aki 2009-ben, majd 2011-ben az Universiadén aranyérmet, korábban 2007.ben 5. helyet, 2005-ben 12. helyet szerzett.

Pekingben a férfi diszkoszvetés dobogója is zsúfolt volt egykori hallgató-sportolókkal. Az idei Universiade bajnok, a belga Philip Milanov a vb-n ezüstérmet szerzett, míg a dobogó harmadik fokára a lengyel Robert Urbanek állhatott fel, aki 2011-ben Shenzenben 5. lett.

A legnagyobb meglepetést azonban vélhetően mégis a Kazanyban 100 és 200 méteren futásban egyaránt bajnok, a Dél-afrikai Köztársaságból érkező sportoló Anaso Jobodwana okozta, aki 19,87-es országos csúcsával közel került a sprint legenda Usain Bolt 19,55-ös kiváló eredményéhez, amellyel Bolt az idei vb-n 100 méter után második, összesítésben karrierje tízedik vb-címét szerezte meg.

A döntőkbe bekerülő 127 Universiade résztvevő sportágankénti megoszlása az alábbi:

·         Gyaloglásban 18 egykori Universiade résztvevő került be a döntőbe az általuk szerzett érmek száma 1 arany és 2 bronz. 
·         Rúdugrásban 6 egykori Universiade résztvevő került be a döntőbe az általuk szerzett érmek száma 1arany és 1 bronz. 
·         Az ugrószámoknál 22 egykori Universiade résztvevő került be a döntőbe az általuk szerzett érmek száma 1 arany, 2 ezüst és 4 bronz. 
·         Súlylökésben 13 egykori Universiade résztvevő került be a döntőbe az általuk szerzett érmek száma 1bronz
·         Diszkoszvetésben 7 egykori Universiade résztvevő került be a döntőbe az általuk szerzett érmek száma 1ezüst és 1 bronz.
·         Kalapácsvetésben 12 egykori Universiade résztvevő került be a döntőbe az általuk szerzett érmek száma 1 arany, 1 ezüst és 1 bronz.
·         Tízpróbában 3 egykori Universiade résztvevő került be a döntőbe. 
·         Hétpróbában 4 egykori Universiade résztvevő került be a döntőbe az általuk szerzett érmek száma 1 arany
·         Gerelyhajításban 8 egykori Universiade résztvevő került be a döntőbe az általuk szerzett érmek száma 1 arany, 1 ezüst és 1 bronz.
·         A futószámok között pedig 34 egykori Universiade résztvevő került be a döntőbe az általuk szerzett érmek száma 1 arany, 1 ezüst és 1 bronz.
 
Közülük hatan rendelkeznek olimpiai bajnoki címmel is, név szerint: 
·         a cseh Barbora Špotáková és a lengyel Tomasz Majewski, előbbi a 2008-as és a 2012-es olimpiát gerelyhajításban, utóbbi súlylökésben nyerte meg,
·         az angol Jessica Ennis, aki a 2012-es olimpián, Londonban hétpróbában szerzett aranyérmet,
·         az orosz Anna Chicherova, aki a 2012-es olimpián, Londonban magasugrásban szerzett aranyérmet,
·         a kazah Olga Rypakova, aki a 2012-es olimpián, Londonban hármasugrásban szerzett aranyat,
·         az észt Gerd Kanter, aki a 2008-as olimpián lett bajnok diszkoszvetésben, valamint a
·         portugál Nelson Evora, aki a 2008-as olimpián állt a dobogó tetején a hármasugrás győzteseként. 

Az idei IAAF világversenyt a 2008-as nyári olimpia fő helyszínén, a Madárfészek néven is ismert Pekingi Nemzeti Stadionban rendezték.  Peking egyébként egyetlen pályázóként nyerte el a rendezés jogát, miután London visszalépett.

Forrás: http://www.fisu.net/en/Former-Universiade-Participants-win-31-Medals-at-IAAF-Worlds-3133.html?mbID=6585

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink