114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

28 nap múlva kezdődik a Nyári Universiade

Alig hónap múlva indul a 2015-ös Nyári Universiadé a Dél-koreai Gwangju városában. Az egyetemi sport számára rendezett legnagyobb nemzetközi eseményen, amelyet sokan az Olimpia előcsarnokaként emlegetnek, 150-160 országból, 21 sportágból rekord számú, 10-12 ezer résztvevő várható.

A tervek szerint az Universidéra összességében közel 200 fős magyar csapat indul majd, mintegy 13 sportágban, a magyar élvonalból olimpikonokkal, világbajnokságok és Európa-bajnokságok érmes versenyzőivel. A magyar csapat tagja lesz többek között a cseljabinszki taekwondo-világbajnokságon nemrégiben bronzérmet szerző és ezzel a sportág első női magyar érmének birtokosa, Kotsis Edina, aki Eb aranyérem és Universiade bronzérem tulajdonosa is. Továbbá a műugróknál Kormos Villő Eb bronzérmes, a sportlövőktől Babicz Sára vb ezüstérmes, Universiade 4. helyezett, EVB ezüstérmes, vagy a judos Gorjanácz Zsolt és Vér Gábor, akik junior vb-n szereztek bronzérmet. Érdemes lesz azonban odafigyelni az atlétáknál nemrégiben olimpiai kvalifikációt szerző Helebrandt Mátéra is, valamint az evezősöknél a Simon Béla – Juhász Adrián kormányos nélküli kettes teljesítményére, akik idén az Eb-n ötödik helyet, de emellett tavaly EVB aranyérmeket is szerzetek. Jó eredmények várhatóak a férfi kézilabda csapattól, valamint Gondos Flórától, az ifjúsági Eb ezüstérmes műugrótól is. Sikersportágaink képviselői is hozhatnak kimagasló eredményt, hiszen a vívók között sok ifjúsági és junior versenyen jeleskedő sportolót találhatunk, emellett a múlt héten a felkészülését megkezdő magyar férfi vízilabda válogatottal vívott edzőmeccsen 2 gólos (5:3) győzelmet arató férfi Universiade vízilabda csapatban (sőt a hölgyek csapatában is) szép számmal akadnak játékosok a két évvel ezelőtti Universiade győztes csapat képviselői közül is.

A szakmai vezetők a magyar csapattól 8-10 érem megszerzését remélik.

Az Universiade az Olimpiai játékok után a világ legnagyobb sporteseménye, amely lehetőséget ad az Olimpia előtti kvalifikáció elnyerésére, illetve közvetlenül a vb-t, Eb-t megelőző, vagy követő megmérettetésre.

Idén az Universiadén az alábbi sportágakban indulnak magyar versenyzők:

 • Sportlövészet
 • Torna
 • Atlétika
 • Taekwondo
 • Vízilabda
 • Kosárlabda
 • Műugrás
 • Vívás
 • Asztalitenisz
 • Golf
 • Kézilabda
 • Judo
 • Evezés 

                       

Háttér: 2010-ben a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Végrehajtó Bizottságának döntése értelmében a hat induló közül Gwangju pályázata fölényesen nyerte el a 2015. évi Nyári Universiade megrendezésének jogát. A város az elmúlt években több rangos nemzetközi sporteseménynek adott otthont. A sportági versenyek megrendezésére és edzéslehetőségek biztosítására összesen 68 sportlétesítmény (ebből mindössze 3 újépítésű, kifejezetten az Universiade kiszolgálására épült) áll hadrendbe nyárra. A rendezvényekhez, illetve a Nyári Universiadéhoz kapcsolódó létesítmény- és infrastruktúra fejlesztések nem titkolt célja, hogy Gwangju rövid időn belül Dél-Korea „sport-fővárosává” váljon. A 13.700 fő elszállásolására és teljes körű kiszolgálására alkalmas Universiade Falu lakásait a rendezvényt követően értékesítik, ezért természetbarát városrészben alakítják ki őket.

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU), 1959-ben rendezte meg az első Universiadét, amelynek lebonyolítási rendje azóta sem változott. Magyarország több nemzetközi egyetemi sportrendezvény házigazdája is volt már: 1935-ben Budapesten szervezték meg a VI. Nemzetközi Egyetemi Világjátékokat, 1949-ben és 1954-ben Világdiák Játékoknak, 1965-ben pedig a IV. Nyári Universiadénak adott otthont Budapest.

A magyar egyetemi élsport nemzetközileg is elismert magas színvonalát a 2013. évi Nyári Universiadén elért eredmények (4 arany, 2 ezüst, 9 bronz, 18. hely az éremtáblán) és a 2014. évben rendezett 13 egyetemi világbajnokságokon (ahol Magyarország képviseltette magát) a magyar sportoló fiatalok által megszerzett 29 érem (13 arany-, 8 ezüst és 8 bronzéremmel) is erősíti. Egy évvel a Rio de Janeiroi Olimpia előtt bizakodásra ad okot az is, hogy már a 2012. évi sikeres londoni szereplés során is, aranyérmeseink mindegyike, ezüst- és bronzérmeseink többsége aktív egyetemi, főiskolai hallgató volt, vagy jelenleg is az.

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink