114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

17. EDUCATIO Kiállítás és Vásár 2017. január 19-21. - Hungexpo

Új helyszín, a Hungexpo G pavilonja, nagyobb területen, még több kiállítóval, számos újdonsággal és ingyenes belépéssel várta látogatóit 2017. január 19. és 21. között, a 17. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, melyen a MEFS is képviseltette magát a MozduljRá! - SportPont programmal.

A hazai oktatási piac legnagyobb seregszemléje 2017. január 19-21. között volt látogatható a budapesti Hungexpón, ahol szinte az összes felsőoktatási intézmény képviseltette magát.

Január 21.-én, szombaton Pódiumbeszélgetésen vehettünk részt a kiállítás Lounge Új Nemzedék kisszínpadán, ahol kiváló egyetemista olimpikonokaz ismerhettünk meg. Vendégünk volt Adámi Zsanett, paralimpikon úszó, a riói paralimpia 100 m hátúszás 4. helyezettje, Csere Gáspár, atléta, hosszútávfutó olimpikon, a Gwanju-i Universiade félmaraton verseny 10. helyezettje, és Rédli András, párbajtőrvívó, olimpiai bronzérmes, a Riói olimpia 3. helyezett párbajtőr csapata tagja.

Az oktatási rendezvény szervezői kibővített programkínálattal és szélesebb kiállítói palettával készültek 2017-re. A felsőoktatás hazai képviselői mellett, számos nemzetközi partner is megjelent a kiállítók között, támogatva azt az elképzelést, hogy az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás egy regionálisan is ismert, a közép-európai térségben is mérvadó oktatási kiállítás legyen.

A három napos seregszemle idénre kinőtte magát: a Syma csarnokból a Hungexpóra költözött, így a korábbihoz képest jelentősen megnőtt terület több kiállítóra, nagyobb látogatói létszám befogadására és kényelmesebben elérhető szolgáltatásokra nyújtott lehetőséget. A közel 40.000 látogató részvétele a szervezők várakozásának megfelelően alakult.

A rendezvényen idén kiemelt szerepet kapott a karriertervezés. A duális képzési helyek és a leendő munkáltatók aktuális gyakornoki és karrierprogramjaikkal jelentek meg, a még bizonytalanok pedig pályaorientációs tanácsadók segítségével találhatták meg a számukra kedvező irányt.

Maszlavér Gábor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája vezetője, a kiállítás főszervezője, a január 19-i, hivatalos megnyitón elmondta:

„A programot a hallgatók szervezik a jövőbeli hallgatóknak. Jelentősége abban rejlik, hogy nemcsak az oktatók, hanem maguk az adott intézményben tanuló fiatalok is kint vannak az intézmények standjainál, így első kézből, személyesen mesélhetnek tapasztalataikról, és a diákok közvetlenebb benyomást kaphatnak az egyetemekről és a főiskolákról, direktben feltehetik kérdéseiket a kiállítók diák és oktatói képviselőinek. Idén 44 magyar felsőoktatási intézmény, 13 szakképző hely, 8 nyelviskola és 24 egyéb – informatikai, tanszer, tankönyv, ifjúsági – szolgáltató kínálatát ismerhetik meg a diákok.”

Az Educatio szakkiállítás megnyitóján beszédet mondott még Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár, Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke, és Dr. Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal felsőoktatási főosztályvezetője is.

„A magyar felsőoktatás intézményrendszere erősödik, erre a kormány kiemelt figyelmet fordít a jövőben is” - mondta el Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár, aki jelezte: folytatódik a felsőoktatási PPP-konstrukciók kiváltása, e célra idén mintegy 18 milliárd forintot különítettek el.

Az államtitkár felidézte a felsőoktatás két évvel ezelőtti átalakításának elindítását, és kiemelte: fiatalnak lenni ma nem olyan könnyű Európában, ahol minden harmadik fiatal a munkanélküliséggel néz szembe.

Korábban Magyarországon is hasonló problémák voltak, mára azonban a munkanélküliség olyan szintre csökkent, ami más, egyéb gondokat vet fel.

Mostanra a diplomás munkanélküliség gyakorlatilag megszűnt, aki dolgozni szeretne, az tud is – rögzítette Palkovics László, aki megjegyezte: az OECD államok közül itt a legnagyobb a diplomák megtérülése.

Kitért arra is, hogy stabilizálták a felsőoktatás pénzügyi rendszerét, folyamatosan pótolják a felsőoktatásból 2010 előtt kikerült pénzügyi forrásokat, ennek eredményeként tavaly év végére a felsőoktatási intézmények pénzkészlete 253 milliárd volt, ami négyszer nagyobb, mint az eddigi legjobb évben, a tartozásállomány pedig 2 milliárd alá csökkent.

Beszámolt arról, hogy 28 milliárdért 12 PPP-konstrukciót váltottak ki tavaly, ez folytatódik, s e célra idén több mint 18 milliárdot különítettek el.

A pénzügyi-jogi keretek megváltoztatása mellett újdonságként megjelentek a duális képzések is. Ez a képzési forma kifejezetten népszerű, tavaly több mint 3000 álláshelyet ajánlottak fel a fiataloknak a vállalatok, és a tízezret is meghaladta a jelentkezők száma.  Reményei szerint a mostani tanévben a tendencia folytatódik.

Palkovics László megemlítette, hogy az orvosképzés a felsőoktatás sikerágazata, a hallgatók egyharmada külföldi. Beszámolt arról, hogy elkészült a képzés fejlesztését célzó stratégia, melyben a cél a hallgatói létszám növelése és a még inkább gyakorlatorientált képzés.

Az oktatási államtitkár szólt a közelmúltban indított kollégiumfejlesztési programról is: 200 milliárdból 123 kollégium újul meg, 8 ezer új férőhely és 4 ezer szoba jön létre.

A nagyobb beruházásokat részletezve kitért a Moholy-Nagy művészeti egyetemen megvalósuló 20 milliárdos beruházásra, amelynek célja, hogy ne csak Magyarország, hanem Európa legnagyobb kutató-fejlesztő, kreatív laboratóriuma, tudásparkja jöjjön létre.

A Testnevelési Egyetem kampusza 44 milliárdból újul meg, a Pécsi Tudományegyetemen 24 milliárdos fejlesztés történik – közölte.

Szólt arról is, hogy első lépésként az oktatók és kutatók bére összesen 27 százalékkal nő, de dolgoznak a rektori konferencia igényeit is figyelembe véve egy következő lépésen, amely reményei szerint még idén végrehajtható lesz.

Az oktatási államtitkár a kiállításról szólva kiemelte: az átfogó képet ad a diákoknak arról, mi szükséges ahhoz, hogy diplomát szerezzenek.

Az államtitkár beszéde után Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke beszédében kiemelte, hogy immár második alkalommal a HÖOK a fő szervezője a kiállításnak, amelyet az Oktatási Hivatallal együttműködve valósítanak meg. Kitért arra, hogy a rendezvénnyel, a 17 évvel ezelőtti indulással, egyedülálló fórumot szerettek volna teremteni az oktatás szereplőinek, s ezt mára tulajdonképpen már túl is teljesítették. A HÖOK elnöke hozzátette továbbá, hogy a képzési, tanulmányi lehetőségeken túl a „Diákkedvezmények” elnevezésű, új, a hallgatóknak biztosított kedvezményrendszer, pilot programjával is megismerkedhetnek a kilátogatók.

Dr. Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal felsőoktatási főosztályvezetője, az aktuális fontos felvételi változásokról beszélt a rendezvény nagyszínpadán.

Az RTL Klub összefoglalója ITT tekinthető meg:

Forrás: RTL Klub/Híradó

Az intézmények többsége igyekezett lenyűgözni a potenciális jelentkezőket: élő vagy kitömött állatokkal, fegyverekkel, szimulátorokkal, artistákkal és egyedi díszítésű frissen főtt kávéval, is előrukkoltak, hogy csak párat említsünk.

A legvonzóbb standok egyike a Budapesti Metropolitan Egyetemé volt, de említést érdemel a Pallasz Athéné Egyetem is, amely az MNB és a Mercedes támogatásával a legnagyobb standot alakította ki hallgatói tervezésű autóval és verseny szimulátorral, közvetlenül a színpad mellett, amelyet Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár is meglátogatott.

A PAE stand szomszédságában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonái hihetetlen létszámban, az összes egyenruhába öltözve, amit amúgy ritkán láthat az ember, tájékoztatták a fiatalokat. 

A MEFS idén is a HÖOK standján mutatkozott be, amely szolgáltatásaiban szerepel a rendszeres sportolásra motiváló MozduljRá! SportPont Program is. Az érdeklődők tájékoztatást kaptak a HÖOK elsőéves hallgatóknak szervezett Mentorprogramjáról, amely a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányait segítő esélyegyenlőségi program része, melyet az Emberi Erőforrás Minisztérium támogat és a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) valósít meg.

A SportPont standon az érdeklődők információt kaptak a felsőoktatási sportolás széles skálája mellett a felvételi többletpontok beszámításának változásairól, a felsőoktatási élsportolói Mentor/Tutor programokról, az eredményes élsportolók pénzbeli támogatással is járó, Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj Programjáról, a sport és az egyetemi tanulmányok összehangolásáról szóló kettős életpályamodellről.

Nemcsak a tanulás, hanem a kikapcsolódás is biztosított a hallgatók számára a HÖOK szervezésében. Ez az EFOTT, ami „Az ország legnagyobb hallgatói bulija”volt a 2016-os évben, több mint húszezer résztvevővel, amely nem csak fesztivál, mert a szervezők évek óta nagy hangsúlyt fektetnek a zenei események mellett a hallgatók kulturális- és sport életének fellendítésére is, folyamatos látogatói rekordokat döntve meg. Ezeknek köszönhetően a napközbeni programok szinte évről-évre bővülnek, nem csak létszámuk, de színvonaluk tekintetében is.

Több ezer középiskolás és szüleik fordultak meg a kiállítás három napja alatt, így nálunk is a MozduljRá! asztalnál. A HÖOK által szervezett EFOTT Nyereményjátékban mi is részt vettünk: az EFOTT standján hat állomáson hat matricát kellett összeszedni, amellyel a 2017-es EFOTT rendezvényére lehetett egy kétszemélyes hetijegyet nyerni. A sport állomáson 5 fekvőtámasz, 30 másodperc egyensúlyozás teljesítésével, a gimnazisták sportolási szokásaival, és az egyetemi sporttal kapcsolatos kérdőív kitöltésével, és egy, a 2016-os Riói olimpiával kapcsolatos kvízjáték helyes tippelésével a leendő hallgatók SportPont-os ajándékokat kaptak. 

Videó beszámolók:

A Pécsi Tudományegyetem összefoglalója ITT

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kisfilmje ITT

A SZIE MKK filmje ITT

A kecskeméti Pallas Athéné Egyetem és a Mercedes ITT

Forrás: MTI

Intézmények: PAE SZIE PTE NKE weboldala

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink